موجود

بازارگرایی

نویسنده: کاظم محمددوست

با نگرشی به شرکت های دانش بنیان

تعداد
قیمت: 471,000 تومان


امروزه محیط کسب‌و‌کارها پویاتر، بازارها رقابتی‌تر و اولویت‌های مشتریان پیچیده‌تر از پیش شده است. جهانی‌‌شدن، رشد شتابان فناوری و توسعه ارتباطات، جهان را به دهکده کوچکی تبدیل کرده است. راز ماندگاری کسب‌وکارها در یک فضای پویا و سیال، سازگاری با الزامات بازارهای فرارقابتی و پویایی‌های محیطی برای نیل به برتری رقابتی است که دست‌یابی به آن، نیازمند هم‌کنشی پایدار میان سازمان و محیط است که با اجرای بازاریابی یعنی بازارگرایی تحقق می‎یابد. بازاریابی به‌‏معنی فلسفه کسب‌و‌کار و بازارگرایی به مفهوم فرهنگ کسب‌و‌کار برای اجرای بازاریابی است. برسازی و مفهوم‌آفرینی بازارگرایی به‌‌مثابه یک فرهنگ کسب‌و‌کار و نقطه کانونی تحقق‌بخشی بازاریابی، واکنشی راهبردی به جوهره پویا و غیرایستای عصر پرچالش کنونی است. در این عصر که به راستی باید آن‌را «عصر شتاب تاریخ» نامید بازارگرایی، اساساً روشی برای آفرینش مزیت رقابتی است و کسب‌وکارها در فراشدی پویا برای حفظ مانایی و تضمین پایایی، ناگزیر از توسل به بازارگرایی هستند. 
مفهوم بازارگرایی می‌تواند پاسخ به این پرسش اساسی کسب‌وکارها باشد که در عصر آشوبناک فرارقابتی و در مسیر کسب مزیت نسبی و برتری رقابتی باید از چه شیوه‌هایی استفاده کرد؟ بازارگرایی به‏مثابه یک فرهنگ کسب‌و‌کار، گرایش مسلط و تعهد فراگیر یک سازمان به مجموعه‏ای از باورها و ارزش‏ها برای اجرای مفهوم بازاریابی است که به‌‌طور پیوسته، هم‌کنشی پایدار میان سازمان و محیط را فراهم می‎کند. بازارگرایی، با شناسایی جهت‌گیری‌های مسلط بازار و گزینش دقیق‌تر سازه‌های مؤثر بر بازار، نقش برجسته‏ای در فرازش عملکرد کسب‌وکارها ایفا می‌کند. 
رسالت کسب‌وکارها در افق فرا‌رو، پایش و برنگری دقیق فراروندها برای شناخت سو‌گیری‌های کلان اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و تکنولوژیکی با سلوکی خردمندانه و به کمک بازارپژوهی است تا ضمن گریز از تهدیدات پیرامونی از فرصت‌های محیطی بهره‌ ببرند و افراد جامعه را در برابر تکانه‌های آینده محافظت کنند. بازارگرایی، به‏مثابه یک فرهنگ کسب‌و‌کار، با شناسایی جهت‌گیری‌های مسلط بازار و گزینش دقیق‌تر سازه‌ها و مؤلفه‌های مؤثر در بازار، نقش برجسته‏ای در ارتقاء عملکرد کسب‌وکارها ایفا می‌کند و از مات ‌شدن آن‌ها در بازی شطرنج بازار، پیشگیری و پیروزی درازمدت آن‌ها را تضمین می‌کند. مطالعه گذار تکاملی کسب‌و‌کار‌ها و جهت‌گیری آن‌ها در امتداد هم‌نوایی با پویایی‌های محیطی به‌‏منظور حفظ پایستگی، همواره یکی از موضوعات جذاب برای علمای مدیریت و بازاریابی بوده است. تغییرات با شتاب فزاینده‌ای در حال وقوع است و لازم است که کسب‌وکارهای هوشمند در عصر پرچالش رقابت فراگیر، ضمن آشنایی با جوهره پویا و غیرایستای محیطی بر فراگرد تکاملی خود و پی‌آیند آن آگاهی داشته باشند و خود را با الزامات بازار فرارقابتی سازگار کنند و عملکرد خود را ارتقاء دهند. یکی از اهداف اصلی شرکت‌ها و بنگاه‌ها، چه در گستره ملی و چه در پهنه بین‌المللی، داشتن برتری رقابتی است که از مزیت نسبی و شایستگی‌های متمایز ناشی می‌شود و همه این‌ها درنهایت به خلق ارزش برای مشتری ختم می‏شود که هدف غایی بازارگرایی محسوب می‏گردد. 
پژوهش‌‌های انجام شده توسط برخی از پژوهشگران در کشورهای گوناگون در حال توسعه، دلالت بر آن دارد که با گذار نظام اقتصادی این کشورها از اقتصاد متمرکز و برنامه‌ریزی‌ شده به سمت اقتصاد آزاد، نقش بازارگرایی در شرکت‌ها به‌عنوان یک منبع رقابت‌پذیر رو به افزایش است، چرا که بازارگرایی با ارتقاء توان رقابتی شرکت‌های در حال تغییر کشورهای در حال توسعه چون ایران‌، عملکرد آن‌ها را افزایش می‏دهد. بازارگرایی به‌ویژه در دو دهه اخیر، در تولید و خدمات برای سازمان‌های انتفاعی و غیر‌انتفاعی، همواره به‌‌عنوان یک منبع رقابت‌پذیری شناخته شده است. بازارگرایی کاربردی یکسان برای تمامی سازمان‌ها فارغ از اندازه، حوزه یا صنعت دارد. افزایش قدرت خریداران، رقابتی‌تر‌ شدن تجارت بین‌المللی، تغییرات سریع فناورانه و در نتیجه کاهش دوره عمر محصول سبب شده است تا نیازهای مشتریان و توقعات آن‌ها در امتداد زمان به سرعت تغییر کند، بنابراین کسب مزیت رقابتی برتر، نیاز به بررسی و پایش پیوسته تغییرات بازار و به‌عبارت دیگر بازارگرایی دارد.
در عصر فرارقابتی، پارادایم‌های پیشین کسب‌‏و‌‏کارها، از جمله تقدم و تأخر جایگاه کارویژه‎های تولید و بازاریابی دگرگون شده و بازاریابی به دغدغه اول سازمان‌ها تبدیل شده و اکنون اهمیت آن بسی از جایگاه تولید فراتر رفته است. از شرقی‏ترین نقطه آسیا تا غربی‏ترین نقطه آمریکا، در کارخانه‌‌ها، کارگاه‌ها، مزارع و حتی رودخانه‏ها، همه مشغول تولید هستند. اولویت گذشته سازمان‌ها یعنی تولید، جای خود را به بازاریابی و فروش داده است و با پیشی‌ گرفتن عرضه از تقاضا، یافتن پاسخ به این پرسش اهمیت یافته است که یک کسب‌و‌کار چگونه می‏تواند بازاریابی و فروش موفقی داشته باشد؟ دگرسانی پارادایم‌های پیشین هم‌سو با تسهیل فرآیند فروش سبب خلق چرخه‌ای می‏شود که ارتقاء عملکرد کسب‌و‌کار اهمیت می‏یابد و مفاهیمی ‌چون مزیت رقابتی و برتری رقابتی برساخته و برجسته می‏شوند و شناسش متغیرها و عوامل سازمانی تأثیرگذار بر بهبود عملکرد کسب‌و‌کار در اولویت مدیران قرار می‏گیرد. 
برسازی و گسترش مفهوم نوین بازارگرایی به‌‌مثابه یک فرهنگ کسب‌و‌کار و به‌‌عنوان قلب تپنده مدیریت و بازاریابی مدرن، پرسش‎هایی را در ذهن پژوهشگران علاقه‌‌مند به آن ایجاد کرده است. پرسش‌هایی چون بازارگرایی چیست، چگونه می‏توان مفهوم بازارگرایی را الگوسازی و پیاده‏سازی نمود و چگونه می‎توان میزان بازارگرایی را‌‌ اندازه‏گیری کرد؟ شاخص‏های سنجش بازارگرایی چیست؟ نقش و تأثیر بازارگرایی بر عملکرد کسب‌و‌کار چگونه است؟ چرا ارائه تعریفی فراگیر و یکپارچه از بازارگرایی غیر‌ممکن و غیر‌مفید است؟ چه توانایی‌ها و مهارت‌های اساسی برای ایجاد بازارگرایی در یک سازمان مورد نیاز است؟ تأثیر عوامل خارجی چون رشد بازار، تلاطمات تکنولوژیکی، آشفتگی بازار، شدت رقابت و... و همچنین عوامل داخلی مانند راهبرد سازمانی، فرهنگ سازمانی، نوآوری، یادگیری سازمانی و... بر قوت این پیوند چگونه است؟ و درنهایت اینکه چرا و چگونه باید مفهوم بازارگرایی را در شرکت‏ها، به ویژه شرکت‌های دانش‏بنیان مورد پژوهش و آزمون قرار داد و از همه مهم‌تر اینکه این مفهوم کلیدی چگونه می‏تواند به بهبود و گسترش کسب‌و‌کارها منجر شود؟
با گذشت سه دهه از برسازی بازارگرایی، هنوز زوایای جدیدی از توانش و قلمروی مفهومی ‌آن در حال نویابی است و به جرأت می‌توان مدعی شد که این موضوع در کشور ما هنوز مفهومی ‌بدیع و چالش‌‏برانگیز است. نقش بازارگرایی بر ارتقاء عملکرد کسب‌و‌کار و آفرینش مزیت رقابتی، موضوع پژوهش‌‌های گسترده‌ای است که با رویکردهای گوناگون و در چهارسوی دنیا انجام شده و به‌‏صورت همه جانبه مورد کاوش قرار گرفته است، که در این کتاب به بخشی از این یافته‌ها و دستاوردها پرداخته می‌شود و امید می‏رود این کتاب به رسالت خود، که همانا معرفی نظری و کاربردی مفهوم بازارگرایی به زبان فارسی و وسعت و غنابخشی ساحت اندیشه‌ای بازاریابی است و طرح بسیاری از معانی و مفاهیم آن در ادبیات بازارگرایی ایران جدید به‌شمار می‌‌آید، نایل گردد و برای مطالعات علمی ‌پژوهشگران مفید واقع شود.
در این کتاب، کوشش شده است تا با نگرشی طیفی و کثرت‌گرا و با بهره‌گیری از یک لنز نظری پراگماتیستی، به معرفی الگویی از بازارگرایی برای شرکت‌های دانش‌بنیان پرداخته شود. به‌نظر می‏رسد این الگو می‌تواند جهت‏گیری هژمونیک و برتر بیشتر سازمان‌ها برای اجرای بازاریابی را مشخص کند؛ به ویژه شرکت‌هایی که در آن‌ها تولید، توزیع و استفاده از دانش و اطلاعات، منبع اصلی رشد و دانش و اطلاعات جزء جدایی‌ناپذیر از دارایی‌های اساسی آن‌ها به‌شمار می‌آید.


نظرات بازارگرایی

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

مشخصات کتاب

نویسنده کاظم محمددوست
مترجم
ناشر شرکت چاپ و نشر بازرگانی
تعداد صفحات 600 صفحه
دسته بندی تازه های نشر
تاریخ انتشار 1403
شابک 9786223740718
قیمت 471,000 تومان
زبان فارسی

فهرست مطالب


پیشگفتار       9
فصل اول: مروری بر ادبیات و پیشینه مفهوم بازارگرایی       13
مروری بر ادبیات بازارگرایی       13
اهمیت موضوع       18
فصل دوم: بازاریابی هنجاری با رویکرد کاربردی       23
دو دیدگاه از بازاریابی       23
تاریخچه، سیر تاریخی و روند تکاملی مفهوم بازاریابی       26
تعریف مفهوم بازاریابی       31
فلسفه‌های گوناگون کسب‌وکار       36
رویکردهای جدید بازاریابی       40
فرآیند مدیریت بازاریابی       45
تحلیل جمعیت‌‌شناختی بازار       50
فصل سوم: بازاریابی اثباتی با رویکرد نظری       57
ضرورت پرداختن به بازاریابی اثباتی با رویکرد تئوریک و فلسفی       57
معنی نظریه یا تئوری       63
دوگانگی اثباتی - هنجاری در فلسفه علم       66
دامنه یا قلمروی بازاریابی       71
آیا بازاریابی یک علم است؟       77
موضوعات اساسی مورد تبیین در بازاریابی       81
فصل چهارم: آشنایی با برخی از رهبران فکری بازارگرایی       85
فصل پنجم: مفهوم بازارگرایی       101
چیستی بازارگرایی       101
رویکردها و دیدگاه‌های گوناگون بازارگرایی       116
چرایی و چیستی هستش رویکردهای گوناگون بازارگرایی       139
پیوند بازارگرایی و تئوری آشوب       142
درجه اهمیت بازارگرایی برای کسب‌وکارها       148
فصل ششم: هم‌کنشی عوامل گوناگون بر بازارگرایی       151
تأثیر عوامل گوناگون بر بازارگرایی و بالعکس       151
پیشایندهای بازارگرایی (متغیرهای مستقل)       154
پسایندهای بازارگرایی (متغیرهای وابسته)       158
میانجی‌گرها و تعدیل‌گرهای بازارگرایی       169
بازارگرایی به‌‌مثابه یک منبع مزیت رقابتی       176
تأثیر فناوری‌‌های دیجیتالی بر بازارگرایی       182
بازارگرایی و پایداری ‌‌زیست‌محیطی       189
فصل هفتم: اجرای بازارگرایی       195
موانع اجرای بازارگرایی       195
نقش مدیریت ارشد در اجرای بازارگرایی       196
رویکردهای اجرای بازارگرایی       201
فصل هشتم: آشنایی با اقتصاد و شرکت‌های دانش‌بنیان       209
پیشینه اقتصاد دانش‏بنیان       209
اهمیت دانش       211
مدیریت دانش       217
اقتصاد دانش‌بنیان       222
توسعه ساختاری در اقتصادهای دانش‏بنیان       229
ویژگی‌های اقتصاد دانش‏بنیان       234
بررسی نظریه‌های اقتصاد دانش‌بنیان       236
سنجش شاخص‌های اقتصاد دانش‌بنیان       246
پیوند اقتصاد مبتنی‌بر مواد خام با اقتصاد دانش‌بنیان       251
صنعت دانش و صنایع دانش‌بنیان       255
شرکت‌های دانش‏بنیان       258
فصل نهم: الگوی بازارگرایی برای شرکت‌های دانش‌بنیان       261
الگوی ‌بازارگرایی برای شرکت‎های دانش‌بنیان       261
معرفی سویه‌‌های بازارگرایی برای شرکت‌‌های دانش‌‌بنیان       264
فصل دهم: مشتری‌گرایی       269
مشتری و مشتریان مشتری       269
محاسبه ارزش محصول       273
تعریف مشتری‌گرایی       277
رضایت و وفاداری مشتریان       280
مشتری‏نوازی و بازارگرایی       288
فصل یازدهم: رقیب‌گرایی       291
مفهوم رقیب‌گرایی       291
سلسله‌مراتب رقابت       292
بازارگرایی روشی برای خلق ‌مزیت رقابتی       296
سه نظریه برای کسب مزیت رقابتی       302
فصل دوازدهم: هماهنگی میان‌کارکردی       313
سازمان‌شمولی بازارگرایی       313
پویایی‌های میان‏واحدی       317
فصل سیزدهم: نوآوری‌گرایی       329
مفهوم نوآوری       329
پیوند نوآوری‌گرایی و بازارگرایی       336
تأثیر نوآوری بر عوامل گوناگون سازمانی       338
گونه‌‌های نوآوری       341
انتشار نوآوری و گروه‌های پذیرندگان       344
امکان‌سنجی و ارزیابی موفقیت نوآوری       347
نوآوری ارزش       354
تغییر جریان نوآوری عمودی به افقی       356
سازمان‌هایی با مهارت‌های دوگانه       357
پیوند برخی از عوامل سازمانی و نوآوری‌گرایی       360
پیوند کارآفرینی و بازارگرایی       364
بازاریابی محصولات فناورانه یا‌ های‌تک       366
اهمیت فناوری (تکنولوژی)       372
جنبه تاریک فناوری       377
عصر آشوب‌ها و تلاطم‌ها       387
فصل چهاردهم: آینده‌گرایی       397
نگاهی به آینده‏گرایی و تکامل اجتماعی       398
پیوند بازارگرایی با آینده‌گرایی       407
آینده‌گرایی به‏مثابه سویه‌ای از بازارگرایی       410
آینده‏پژوهی و نگاهی به مطالعات آینده       411
مؤلفه‏های آینده       413
رویکردهای آینده‌گرایی       415
مخروط آینده‏گرایی       421
نهاد سازمانی تعیین فراروندها       424
ابزارها و روش‏های شناخت آینده       427
فصل پانزدهم: یادگیری‌گرایی       431
مروری بر یادگیری و گونه‌‌های آن       431
بازارگرایی و یادگیری‎گرایی       439
دو راهبرد یادگیری برای ایجاد بازارگرایی       443
اهمیت یادگیری سازمانی       444
تعریف یادگیری‎ سازمانی       454
گونه‌‌های یادگیری       462
فرآیندهای یادگیری ‎سازمانی       464
پیدایش سازمان‎های یادگیرنده       466
پردازش اطلاعات بازار برای یادگیری سازمانی       474
فصل شانزدهم: بازارگرایی و عملکرد کسب‌و‌کار       477
پیوند بازارگرایی و عملکرد کسب‌و‌کار       477
تغییرات محیطی       489
رویکردهای سنجش عملکرد (روش‌های عینی و ذهنی)       491
فصل هفدهم: رویکردهایی از بازارگرایی       495
بازارگرایی پیرو بازار (بازارمداری) و پیشرو بازار (بازارسازی)       495
بازارگرایی کنشی (پیش‏فعال)، واکنشی (پاسخ‌گو) و جامع       506
بازارگرایی سنتی و مدرن       512
کسب‌و‌کارهای پیرو مشتری (مشتری‌گرا)       516
کسب‌و‌کارهای پیشرو مشتری (بازارگرا)       517
فصل هجدهم: سنجش بازارگرایی       523
رویکردهای گوناگون سنجش بازارگرایی       523
مروری بر چند مقیاس سنجش بازارگرایی       536
منابع و مراجع       569

سخن مولف


برچسب ها: بازارگرایی-تکباب

© Copyright 2019 All Rights Reserved

طراحی سایت : نونگار پردازش

سبد خرید 0
مقایسه
0
فهرست مقایسه خالی است